Phellos Antik Kenti

image
Phellos Antik Kenti

Phellos Antik Kenti

Günümüzde Phellos Antik Kenti, Kaş’ın kuzey doğusunda Çukurbağ köy alanına bakan yaklaşık 950 metre yükseklikte Felen dağının tepesi üzerindedir. "Taşlık ülke" anlamına gelen Phellos (kıyıdan uzak) ve kentin limanı Antiphellos (Kaş deniz kenarında) Antik Yunan isme sahip nadir Likya (Latince “aydınlık” anlamına gelen Lukka’dan gelir) şehirlerindendir.

Likyalılar, Tarihte bilinen ilk demokratik birliği kuruş ve anayasası antik dünyada tektir. 2020 yılı Türkiye’de Likya’nın başkenti Patara’da eski meclislerinden biri olmasına dikkat çekmek için Patara yılı ilan edilmiştir.

Çevresindeki dağlık bölgeye hâkim bir yamaç üzerine askeri amaçla kurulduğu düşünülen Phellos şehrinin tarihi ilk olarak MÖ.6 yüzyılda belgelerde geçer MÖ IV. yüzyılda oldukça önemli bir kent haline gelmiştir.  Phellos kenti, etrafı surlarla çevrelenmiş, ancak sur içinde birkaç kaya mezarı ve lahit haricinde fazla bir kalıntı günümüze gelmemiştir. Phellos, tarımsal üretimi özellikle şarap bağları, sedir ağacı ticareti yapılan tarihi kent Likya yürüyüş yolunda harika bir duraktır.

Phellos şehri yüksekliği ve konumuyla Antiphellos liman şehrine yukarıdan bakmaktadır. Phellos, mevcut kalıntılarıyla büyük bir yerleşme yerinden çok bir savunma şehri görünümündedir. Phellos Akropolünde Likya’nın ahşap ev mimarisini kaya gömütüne yansıtmış en özgün örneklerden birisi olan yer alan ev tipi kaya mezarı vardır.  Burada yer alan çok sayıda lahit arasında İ.Ö 385-350 tarihlenen yan tarafı kabartmalı lahitte, sedire uzanmış elinde kadeh tutan mezar sahibinin tasviri vardır. Ölünün iki yanında ayakta duran iki figür ile sedirin altında kuş figürleri görülür. Lahdin diğer yüzü belirsizdir. Lahdin kısa kenarlarından birinde savaşçı figürü diğerinde ise mezar sahibine miğfer uzatan savaşçı kabartmaları yer almaktadır.

Roma döneminde M.S. 2 yy. da meydana gelen depremle Phellos ve Antiphellos önemli derecede zarar görmüştür. Helenistik dönemde Phellos’un ileri gelen zenginlerinin Antiphellos’ta inşa ettiği limanda, meclis, agora ve tiyatro neredeyse tüm yapıları yıkılmıştır. Bağışlarla Phellos yeniden ayağa kaldırılmaya çalışılsa da Antiphellos’un (Kaş) önem kazanmasıyla tarihteki önemini yitirmeye başlamıştır.

Phellos, Bizans döneminde 7. yüzyıla kadar Antiphellos ile bölgedeki önemli piskoposluk merkezlerinden biri olmuştur. Liman kenti Antiphellos'un önem kazanmasıyla terkedilmeye başlayan kent, sonrasında coğrafi konumu nedeniyle terkedilmiştir.

Phellos, 1840’ta Birleşik Krallık tarafından (özellikle British Museum) halka sergilemek üzere İngiliz arkeologlar tarafından yapılan tarihi eser bulma seferlerinde bölgede tespit edilen altı yerleşelim yerinden biridir.

 Phellos Antik Kenti nerede ve nasıl gidilir?

Burada gelmek için Antalya-Kaş yolunun, Ağullu-Çukurbağ kavşağından ayrıldıktan sonra 2 km kadar içerde Kaş Çukurbağ köyünün Orta kuyu mevkiinden yaklaşık 800 metre patika yol ile ulaşılır. Bugünkü Çukurbağ Mahallesi’nde Kaş’a oldukça yüksek bir noktadan inşa edilen doğa ile iç içe olan tarihi Phellos Antik Kenti, Kaş merkeze 10 kilometrelik mesafededir. Phellos’tan Çukurbağ, Kaş (Antiphellos) ve Meis adasına bakacağınız manzara o yürüyüşü fazlasıyla hak edecektir.

Phellos kalıntılarının üzerinden, köy alanı, su sarnıçları ve gedefe mevkiinden (uyuyan dev) özellikle gün batımı manzarasını seyrederek Kaş’a ulaşabilirsiniz.

Işıklar ülkesi Likya şehri Phellos'tan hepinize sevgilerle…